2. ULUSLARARASI ÇUKUROVA KARİKATÜR FESTİVALİ BAŞLADI

19.11.2017 - Pazar 10:57

2. ULUSLARARASI ÇUKUROVA KARİKATÜR FESTİVALİ BAŞLADI
SANATSEVERLER ÇUKUROVA’DA BULUŞTU


Kültür, sanat ve festivaller kenti Çukurova’da, karikatür meraklılarının beklediği 2. Uluslararası Çukurova Karikatür Festivali başladı. Çukurova Belediyesi Orhan Kemal Kültür Merkezi’nde açılışı gerçekleşen festival, sanatseverlerin yoğun katılımına sahne oldu. Festival Türkiye’nin ve dünyanın ünlü ve saygın karikatüristlerini bir araya getirdi.
KARİKATÜR FESTİVALİNE SANATÇI AKINI
İlki geçen yıl yapılan Çukurova Karikatür Festivali bu yıl da kültür, sanat ve festivaller kenti Çukurova’da yurt dışından tanınmış karikatürcülerin katılımıyla başladı. Kültür sanat çalışmalarının hız kesmeden devam ettiği Çukurova Belediyesi’nin Orhan Kemal Kültür Merkezinde açılışı yapılan festivale sanatseverler yoğun ilgi gösterdi. Müthiş bir coşkuyla başlayan festival kentin, Türkiye’nin ve dünyanın usta karikatürist, sanatçı ve siyasetçilerini bir araya getirdi.
Dünyanın ünlü karikatürcülerinden Marco de Angelis (İtalya), Oleksy Kustovsky (Ukrayna) ve Almanya’dan Erdoğan Karayel 2. Çukurova Karikatür Festivalinin konukları oldu.
“KÜLTÜR- SANATA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Çukurova’yı kültür sanat ve festivaller kenti yapan Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin festivalin açılış konuşmasında; kültür ve sanata, kültür ve sanat insanlarına sahip çıkmaya, festivaller düzenlemeye devam edeceklerini vurgulayarak; “2. Uluslararası Çukurova Karikatür Festivalini çok büyük emekler vererek hazırladık. İlk festivalin ardından sadece bir hafta sonra başlayan yani 12 aya yayarak sürdürdüğümüz çalışmaların meyvesini çok müthiş bir kadro ve program oluşturarak sonuçlandırmayı başardık. Türkiye’nin ve dünyanın saygın ve usta karikatürcüleri bugün 2. Uluslararası Çukurova Karikatür Festivali’nde buluştu. Bugün hepimiz çok mutlu ve gururluyuz” dedi. Karikatürcülere filozof- ressamlar diyerek seslenen Başkan Çetin, “Sanat ve edebiyat özgür ortamlarda gelişir. Özgürlük ve bağımsızlık sanatın vazgeçilmez özelliğidir. Biz özgür ve bağımsız bir Türkiye özlemi için çabalarken sizler de özgürce çizeceğiniz bir ülke hayaliyle yolunuza devam ediyorsunuz. Yolunuz yolumuzdur” diye konuştu.


İMZA GÜNÜ, SERGİLER VE SÖYLEŞİLER
Yurt içi ve yurt dışından Türkiye ve dünyanın saygın, aynı zamanda usta karikatürcülerinin renk kattığı festival Bülent Üstün, Emrah Ablak, Hicabi Demirci ve Yılmaz Aslantürk’ün kitap imzalama etkinliği ile başladı. En Kahraman Rıdvan, Avanak Avni, Nasrettin Hoca, Keloğlan, Red Kit gibi karikatür kahramanlarının maketlerinin sergilendiği festivalde Karikatürcü Tan Oral ve Gazeteci Yazar Siyasetçi Altan Öymen Acılı Adana isimli bir söyleşi gerçekleştirdi. Öymen ve Oral’ın siyasi yasakların olduğu 1982 yılında Adana’ya gelip gördüklerini Cumhuriyet’te yazıp çizerek ortaya koyduğu “Acılı Adana” sergisi ve söyleşisi 35 yıl öncesinin Adana’sından izleri yansıttı. Marco de Angelis ve Oleksy Kustovsky kendi özel koleksiyonlarından seçme karikatürleri de yine Çukurova Karikatür Festivali boyunca sergilendi. Yıllardır Almanya’da yaşayan Türk karikatürcü Erdoğan Karayel’in öncülüğü ve yönetiminde düzenlenen “Don Kişot Farklılıklara Saygı” sergisi ise festivalde büyük ilgi gördü. Festivalin son bölümünde Galip Tekin anısına Bülent Üstün’ün Kötü Kedi Şerafettin, Yılmaz Aslantürk’ün Otis Abi ve Emrah Ablak’ım Bayram isimli paneli Orhan Kemal Kültür Merkezi’ni dolduran izleyicilere keyifli anlar yaşattı. 2.Uluslararası Çukurova Karikatür Festivaline katılımın yoğun olduğu gözlenirken, katılımcıların çoğunun genç ve öğrenci kesimi olması dikkatlerden kaçmadı.

YORUM YAZ