CEYHAN’IN GURUR GÜNÜ KUTLANDI
DEMİRDAĞ,OTOBÜS SEFERLERİ İLE İLGİLİ BİR ÇOK YERDE SIKINTI VAR
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÇOK SES GETİRECEK BİR ÇALIŞMAYA İMZA ATTI
Çukurova Üniversitesi Adana Meslek Yüksekokulu İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Programı laboratuvaranda Split Klima Uzaktan Eğitim Deney Simülatörü imal edilerek çalıştırılmaya başlandı Prof. Dr. Faruk Karadağ göreve ilk geldiği günlerde Öğretim Görevlisi Erdoğan Şimşek’den İklimlendirme ve Soğutma teknolojilerinde uygulamaya yönelik deney araç ve gereçler hakkında bilgi aldı; bu doğrultuda yapacakları çalışmalara da gerekli desteği vereceğini söyledi. Öğretim görevlileri Erdoğan ŞİMŞEK ve Orçun KÜÇÜKATAY, bu alanda uygulama setlerinin öğrencilerin yetiştirilmesinde büyük önem ve işlev taşıdığını belirterek split klima deney simülatörü geliştirmeye karar verdi.
Prof. Dr. Faruk Karadağ gazetelere yaptığı açıklamada, ‘’yaptığımız araştırmalarda uzaktan eğitimde bu tür deney simülatörlerinin daha önce kullanılma, bu çalışmanın ilk’’ dedi.
Prof. Faruk Karadağ sistemin çalışma prensibini şu şekilde anlattı:
‘’Tasarım yapılan cihazın ülkemizde ve dünyada oldukça yaygınlaşan uzaktan eğitim programlarında kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Bilindiği gibi uzaktan eğitim faaliyetleri öğrencilerin okula gelmeden evde bilgisayarları aracılığıyla eğitim program ve derslerini takip ettikleri bir eğitim yöntemidir. Ekonomik oluşu ve zaman tasarrufu sağlayışı, uzaktan eğitim faaliyetlerinin kullanımın gün geçtikçe artırmaktadır; fakat bizim gibi mesleki ve teknik eğitim veren kurumlarda uzaktan eğitim faaliyetleri, sürekli teorik bilgiye dayandığından öğrenciler mesleki hayatlarında karşılaşacakları cihaz ve makinaları tecrübe etme şansı bulamamaktadırlar. Bizce, teknik okullarda uzaktan eğitim faaliyetinin uygulanmasının en büyük eksikliği, öğrencilerin atölye ve laboratuvarlarda bulunan cihazlarla uygulama yapamamalarıdır. Bu konudaki eksiklik tarafımızca tespit edilmiştir. Söz konusu problemin çözümüne katkı sağlamak amacıyla öğretim elemanlarımız tarafından uzaktan eğitim öğrencilerinin evlerinden bilgisayarları aracılığıyla tasarladığımız cihaza uzaktan bağlantıyla test ve deney faaliyetlerini gerçekleştirme imkanı sağlanmıştır. Ders esnasında hocalar, 360 derece hareketli kameralar sayesinde öğrenciler ile laboratuvarı izleyip, deney yapıp deneyleri anlatabilecektir. Yetkilendirilen öğrenciler de bağlanarak deney yapabilecektir. Öğrenciler, sistem üzerinde bulunan 12 adet sensör bilgisini gözlemleyecek; cihaz çalışırken çeşitli alıcıları arıza konumuna getirip ilgili alıcının devre dışı bırakılarak cihazın vereceği tepkiyi gözlemleyebilecek, deney yaparken sensörler üzerindeki değişimleri excel ortamında cihaz sayesinde kaydederek çeşitli raporlar hazırlayabilecek, öğretmeniyle mail ortamında paylaşabilecektir. Böylece mesleki ve teknik derslerde öğrencilere daha etkili ve verimli bir öğretim ortamı sunulacaktır.’’
Eğitim setinin sağladıkları şunlardır:
• Bu eğitim seti ve benzeri setlerle, mühendislik ve teknik eğitim alan kişiler, laboratuvar ortamına girmeden bilgisayara yüklenen deney föyleriyle bilgisayar ortamında seti çalıştırarak canlı olarak değerler alıp hesaplamalar yapabileceklerdir.
• Yurt dışına ödenen ve her okulun laboratuvarlarına büyük sarfiyat getiren deney setleri okullarda üretilebilir.
• Akademisyenler, teknik elemanlar ya da mesleki eğitim alan öğrenciler, kendi belirledikleri split klima çalışma program algoritmalarını gerçekleştirip sistemi istedikleri şartlarda programlayarak farklı açılardan da inceleyebilirler.
• Akademik çalışma ve deneylerde akademisyenler, sisteme istedikleri kadar sensör ya da elektriksel alıcı ekleyerek, deneylerindeki verilerini gözlemleyebilmekte ve bu verileri sistem otomatik olarak kaydettiğinden gerekli durumlarda verileri alıp bilgisayar ortamına aktarabilirler.
Son olarak bu çalışmaların bir başlangıç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Faruk Karadağ, yaptığı açıklamada, imal aşamalarını ve sistemin çalışmasını makale formatına getirerek daha sonra yayınlayacaklarını söyledi. ÇÜ AMESYO Müdürü Prof. Dr. Faruk Karadağ, imkanları fazla olan mühendislik fakültelerinin bu tip merkezi laboratuvarları kurarak Mesleki ve Teknik eğitimin kalitesini daha da artırabileceğini söyledi.
KAYNAK:çukurovametropol.com