BAŞKAN KARALAR,İLK ATAMASINI GERÇEKLEŞTİRDİ
DEMİRDAĞ,OTOBÜS SEFERLERİ İLE İLGİLİ BİR ÇOK YERDE SIKINTI VAR
İşçilerin geleceği olan Kıdem Tazminatına dokunmayın
Güven İş Sendikası Genel Başkanı Tuncay Şaş, “Yeni Ekonomi Paketi” içerisinde yer alan Kıdem Tazminatı Fonu’nu sert sözlerle eleştirdi. “İşçilerin geleceği olan Kıdem Tazminatına dokunmayın” diyen Başkan Şaş, “Kıdem Tazminatı işçilerin geleceğidir, umududur, hayalleridir, bu geleceği, bu umudu ve bu hayalleri yıkmaya kimsenin hakkı yoktur. Güven İş Sendikası olarak, Kıdem Tazminatı bizim için asla pazarlık konusu yapılamaz, Kıdem Tazminatı kırmızı çizgimizdir, tartışmayacağız, kabul etmeyeceğiz. Zaten birçok işveren işçilere kıdem tazminatı vermiyor, vermemek içinde her türlü oyunu çeviriyor. O yüzden işçiden yana olan işçinin kazandığı bir Kıdem Tazminatı sistemi istiyoruz. Çünkü Kıdem Tazminatının fona devredilmesi halinde işçilerin savunmasız olacak, güvencesiz bırakılacak” dedi.
Kıdem Tazminatı işçilerin ve
çalışanların alın terinin hakkıdır
Önceki gün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı “Yeni Ekonomi Paketi” içerisinde yer alan Kıdem Tazminatı Reformunu yakından takip ettiklerini
vurgulayan Şaş, “Bakan’ın açıklamasına göre Kıdem Tazminatı ile Bireysel Emeklilik Sistemi entegre edilmek istenmektedir. Ancak böyle bir sistemin uygulanabilirliği yoktur. Çünkü daha önceden de zorunlu hale getirilen Bireysel Emeklilik Sistemi içerisine giren çalışanlar belli bir zaman sonra parayı ödeyemediklerinden sistemden çıkmak zorunda kaldılar. Biz biliyoruz ki bu yeni sistemle iktidar ekonomik krizden çıkma planları yapıyor, ancak iktidarda olmak üzere hiç kimse işçinin Kıdem Tazminatına dokunmaya hakkı yoktur. Kıdem Tazminatı işçilerin ve çalışanların alın terinin hakkıdır. Her zaman söylediğimiz Kıdem Tazminatı bizim kırmızı çizgimizdir, bu çizgimizden hiçbir zaman ödün vermeyeceğiz. Eğer bu Kıdem Tazminatı Reformu hayata geçirilirse, biz biliyoruz ki yine kazanan işveren, kaybeden ise her zaman olduğu gibi işçi olacak” şeklinde konuştu.
İşçilerin son kalesi olan Kıdem
Tazminatından elinizi çekin
Şaş, Kıdem Tazminatının “Ben Yaptım oldu mantığı ile çözüme kavuşturulacak bir konu olmadığının altını çizerken, “Öncelikle bu konuda bütün Sivil Toplum Kuruluşlarının ve işçi sendikalarının görüşü alınmalı. Ortak bir masa etrafında toplanıp, ortak akıl yolu ile Kıdem Tazminatı sorununun çözüme kavuşturulması lazım. Bu zamana kadar işverenden yana olanlar bu saatten sonra çalışanların yanında yer almalılar. Çünkü işverenin bu ülkenin kalkınmasında ne kadar emeği varsa işçinin daha fazla emeği bulunmaktadır. Buradan bir kez daha sesleniyoruz, işçilerin son kalesi olan Kıdem Tazminatından elinizi çekin” diye seslendi.
Güven İş Sendikası Genel Başkanı Tuncay Şaş, konuşmasına şöyle devam etti:
Kıdem Tazminatının Fon’u planında yer alan 15 yıllık çalışma süresi ile 3600 prim gününü doldurma koşulu nedeniyle:
1-Askere gidenler kıdem tazminatı alamayacak.
2-Evlenen kadın işçi, bir yıl içinde işinden ayrılırsa tazminat alamayacak.
3-İşyerinde bir yıllık kıdemi olan işçi işten çıkarılırsa tazminat ödenmeyecek.
4-Prim gün ve çalışma süresi koşulu nedeniyle işçi haklı bir nedenle işten ayrılsa (geçerli sağlık nedeni, işverenin tacizi, kötü muamelesi gibi) dahi tazminat ALAMAYACAK. Ayrıca işçinin iş koşullarındaki değişikliği kabul etmemesi, ücretinin ödenmemesi halinde işi bırakması gibi nedenlerle işten çıkarılması halinde de tazminat alamayacak.
5-Mevcut sistemde işveren işçiyi işten attığında kıdem tazminatı hemen ödeniyordu. Yeni sistemde işçi işten atıldığında kıdem tazminatı ödenmeyecek. Fonda biriken paranın yarısı, en az 15 yıl sonra veya ilk defa konut alındığında ödenecek. Paranın tamamı ise emeklilikte veya 56 yaşında alınabilecek. Hak etme koşulu gerçekleşinceye kadar(emekli olana kadar) parası Fon’da hapis kalacak. Belki de kıdem tazminatını almaya ömrü yetmeyecek.
6-Kıdem tazminatı miktarı azalacak, şimdi her bir yıllık kıdem karşılığı 30 günlük brüt ücret tutarı olan kıdem tazminatı, 14 günlük ücrete düşürülecek. Yani kıdem tazminatı miktarı şu anda aylık yüzde 8,3 iken Fon’a devredilmesinden sonra yüzde 3,8’e düşecek. Artık işçi, son aldığı ücret üzerinden değil, fona yatırılan prim miktarının yıllık ortalaması üzerinden tazminat alacak.
7-İşveren, ücret ya da ücret benzeri, ikramiye vs. ödemeleri zamanında yapmazsa, işçi ya duruma katlanacak yada katlanmak istemeyip işten çıkarsa, kıdem tazminatı alamayacak. Yani işverenin ücret ödememesi bir anlamda cezasız kalacak. İşverenler istediği zaman, istediği şekilde iş şartlarını değiştirebilecek, işçiye ya kabul et ya da işten çık diyebilecek.
8-Emeklilikte yaş şartını beklemek için işten ayrılan işçi tazminat alamayacak.
9- İşten çıkarılma kolaylaştığı için sendikalaşma büyük darbe yiyecek.
10- Esnek ve güvencesiz çalışmaya karşı direnç azalacak. Tazminatın caydırıcı özelliği kaybolacak.
11- Tazminattaki faiz ödemesi ortadan kalkacak.
12- Fon yönetiminde işçi eşit oyla temsil edilmeyecek.
13- İşsiz kaldığı dönemde aldığı kıdem tazminatı bir anlamda işçinin geçim güvencesidir. Ancak fona devredildiğinde bu geçim güvencesinden mahrum kalacak. İşçi, ailesiyle birlikte açlığa, işsizliğe mahkûm olacak. Çok düşük olduğu için yetmeyen işsizlik ödeneği, kıdem tazminatından mahrum kalan işçi ve ailesinin hiçbir ihtiyacını karşılamaya yetmeyecek.
14– Getirilmek istenen düzenleme ile fondan 15 yıl sonra parasını alabilecek asgari ücretli bir işçinin uğradığı zarar en az 7.500 lira olacaktır. Ücreti daha yüksek olan işçilerin uğradığı zarar ise çok daha fazla olacak.
15-Kıdem tazminatı fonunun en büyük açmazlarından birini patronun fona prim yatırmaması halinde ne olacağı hususu oluşturuyor. Türkiye’de devlet dahi vergi ve sosyal güvenlik primlerini toplayamazken, işverenin, işçinin maaşından kestiği primi yatırmaması halinde işçinin kıdem tazminatı riske girecektir.