“Çiftçinin borcu 107 milyar lira”

24.10.2019 - Perşembe 16:40

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, TBMM’de yaptığı konuşmada emeklilikte yaşa takılanlardan çiftçiye, Aladağ’daki krom rezervinden yurt yangınında hayatını kaybeden kız çocuklarına kadar bir çok konuya değindi

 

“Lüks içinde yaşayanlar EYT’lilere kaynak bulmak zorundadır”

 

“Köy yolları kapandı, taşımalı eğitim sistemi kız çocuklarımızı yaktı”

 

“115 bin makam aracına kaynak var, çiftçiye kaynak yok!”

 

“Çiftçinin borcu 107 milyar lira”

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda görüşülen ‘Gümrük Kanunu’ ile ilgili CHP grubu adına yaptığı konuşmada hem kanun maddesini hem de emeklilikte yaşa takılanlar, Adana’nın Aladağ ilçesindeki krom rezervi, ilçedeki yurtta meydana gelen yangında hayatını kaybeden kız çocukları ve hem de tarım sektörünün içinde bulunduğu açmazları dile getirdi.

ÇÖZÜMSÜZLÜK ÜRETİLİYOR!

Dr. Şevkin, yeni sistemde kanun tekliflerinin bakanlıklar eliyle değil, doğrudan milletvekilleri tarafından hazırlanacağı ve görüşüleceği, “Vatandaşların ihtiyaçlarına daha net çözümler üretilecek” denilmesine rağmen Gümrük Kanunu’nda olduğu gibi ‘yeni sistem’ denilen ancak ne olduğu belli olmayan bir işleyişin sağlıklı sonuçlar doğurmadığını, vatandaşların sorunlarına çözüm bulmadığı gibi çözümsüzlük ürettiğinin görüldüğünü vurguladı.

Ticaret Bakanlığı verilerine göre Türkiye’nin 2018 yılı toplam ihracatının 168.1 milyar dolar, ithalatının ise 223.1 milyar dolar olduğunu kaydeden Dr. Şevkin, bu kanun teklifinde ihracatın ithalatı karşılamasına yönelik herhangi bir çalışmanın yer almadığını kaydetti. Kanunda cezalardaki indirimler nedeniyle kaçakçılığa adeta davetiye çıkarıldığını anımsatan Dr. Şevkin, yurtiçi ve yurtdışı transitte güvenlik ve kaçakçılığın önlenmesine dair tedbirlerin yetersiz ve suistimale açık olduğunu söyledi.

ÇİFTÇİ 107 MİLYAR LİRALIK BORCUNU ÖDEYEMİYOR
Türkiye tarım sektöründe çiftçinin kamu ve özel bankalara borcunun toplam 107 milyar Türk Lirası olduğunu dile getiren Dr. Şevkin, “Adana özeline baktığımızda, bu borcun 4,4 milyar Türk Lirası olduğunu görüyoruz. Çiftçiye para bulamıyoruz ama kamuda ne yazık ki 115 bin makam aracı var. Yüzölçümü bize benzeyen Fransa'da sadece 2 bin makam aracı var, İtalya'da 26 bin makam aracı var. Makam araçlarına para bulan yönetim çiftçinin faizinin ertelenmesine de para bulabilir. Adana’da geçen yıl meydana gelen yağışlar ve poyraz nedeniyle narenciyede yüzde 70-80 oranında kayıp yaşanmıştır, pamukta yüzde 30 oranında kayıp yaşanmıştır. Çiftçilerimiz ne yazık ki borçlarını ödeyemedikleri için gelecek yılla ilgili de yeni kredilerin açılması, Ziraat Bankası tarafından çiftçilerimizin bu borçlarının en az iki yıl boyunca ertelenmesi, faiz oranlarının düşürülmesi ve gelecek yıl da yine çiftçinin önünün açılarak kredilerin temin edilmesi lazım. Evet, yine, kamu bankaları yüzde 10 gösterge faizi üzerinden çiftçiyi sübvanse ederken ekonomik kriz nedeniyle bu, yüzde 16'ya çıkarılmıştır. Ticari kredilerde bir iyileştirme yapılarak bu oran yüzde 13'e çekilmiş ama çiftçiye hâlâ yüzde 16 üzerinden gösterge faizi uygulanmaktadır. Çiftçiler bu faizin de düşürülmesini beklemektedir” dedi.

ALADAĞ’DA MADEN, ORMAN, OKUL VE YURT SORUNU

Adana'nın Aladağ ilçesinin maden potansiyeli olan bir bölge olduğuna dikkat çeken CHP’li Dr. Şevkin, “1,5 milyar ton krom rezervi olan bir ilçemizdir ve teşviklerden yeterince yararlanamadığı için, enerjide de son yapılan zamlardan sonra şu anda orada sektördeki madenciler ne yazık ki maaş ödeyemez duruma gelmişlerdir. Katma değeri yüksek olan bu ilçemizde hastanede uzman doktor bulunamamaktadır. Köy yolları bozuk olduğu için ve sizler köy yollarını kapatıp taşımalı eğitime geçtiğiniz için o köy yollarından gelen kızlarımız Aladağ'da yangında hayatını kaybetmiştir. Aladağ ilçemizde mutlaka hem orman köylüsünün desteklenmesi hem de maden sektörünün desteklenmesi gerekiyor” diye konuştu.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR

Konuşma süresi bittiği gerekçesiyle mikrofonu kapatılan ancak kürsüden inmeyen CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, emeklilikte yaşa takılan vatandaşları da unutmadı. Dr. Şevkin, “Emeklilikte yaşa takılan kardeşlerimize, ‘çift dikiş maaş alıyorsunuz’, ‘türedi’, ‘üniversite mezunlarına iş bulmak zorunda değiliz’, iş arayan kadına ‘kocan çalışmıyor mu’ diyenlerin lüks içerisinde yaşadığını ve bu insanlara kaynak üretilmek zorunda olduğunu vurguladı.

Önümüzdeki günlerde meclise sunulacak bütçe görüşmeleri çerçevesinde bu kaynakların doğru değerlendirilmesini dileyen Dr. Şevkin, kaynakların emeklilikte yaşa takılanlara, atanamayan öğretmenlere ve bir çok meslek grubunun yanı sıra çiftçiye doğru orantılı aktarılması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

YORUM YAZ