ÇALIŞKAN, ŞUURLU NESİLLER ANCAK ŞUURLU ÖĞRETMENLERİN ELİNDE YETİŞEBİLİR…
DEMİRDAĞ,OTOBÜS SEFERLERİ İLE İLGİLİ BİR ÇOK YERDE SIKINTI VAR
CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, 24 Kasım Öğretmenler Günü ve 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle yaptığı açıklamada Türkiye’nin içler acısı halini gözler önüne serdi
“Her gün ölüyoruz!”
“Kadın-erkek eşitliğinde İskandinavlar başı çekiyor”
“Atanamayan öğretmen kalmasın!”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, atanamayan 1 milyondan fazla öğretmeni bulunan Türkiye’nin kadın-erkek eşitliğinde ise 149 ülke arasında 130. sırada yer aldığına işaret etti.
‘24 Kasım Öğretmenler Günü’ ve ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar arası Mücadele ve Dayanışma Günü’ nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Dr. Şevkin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘battı’ dediği, ‘Dünya Mutluluk Raporu’nda ilk sırada yer alan İskandinav ülkesi Finlandiya’nın eğitim sisteminin tüm dünya ülkeleri tarafından örnek alındığını, İzlanda, Norveç, İsveç ve yine Finlandiya’nın ise kadın-erkek eşitliğinde dünyanın ilk dört ülkesi arasında yer aldığına dikkat çekti.
“CİNAYET, ŞİDDET HIZ KESMİYOR!”
Türkiye’de her gün kadına yönelik cinayet, şiddet, taciz, tecavüz olayları yaşanmasına karşın devlet kurumları tarafından düzenli bir istatistik bulunmadığını kaydeden Dr. Şevkin, kadının ekonomik hayata katılımı için hiçbir çaba harcanmadığını da söyledi. Türkiye’de kadınların yarısının şiddete maruz kaldığını, önleyici tedbirler ve yasaların yetersiz ve var olanların da uygulanmadığını belirten Dr. Şevkin, 2019 yılında en az 402 kadının cinayete kurban gittiğini, 600’e yakın kadına da şiddet uygulandığını ifade etti. Dr. Şevkin, vicdan, akıl ve merhamet sahibi hiç bir insanın şiddete, tacize, tecavüze ve cinayete sessiz kalmaması gerektiğini belirtti.
ATANAMAYAN VE MAĞDUR EDİLEN ÖĞRETMENLERE DİKKAT ÇEKTİ
Türkiye’de 24 Kasım Öğretmenler Günü’nün dayanışma ve mücadele ruhuna büründüğünü, özellikle atanamayan öğretmenlerin bir dram yaşadığını dile getiren Dr. Şevkin, intiharlara neden olan atamaların yanı sıra haklarında hiçbir soruşturma, mahkeme süreci olmadığı halde haksız ve hukuksuz bir şekilde görevden uzaklaştırılan öğretmenlerle birlikte çıkarıldıkları mahkemelerde beraat etmesine rağmen görevlerine iade edilmeyen eğitimcilerin de bu ülkenin kanayan yarası olduğuna vurgu yaptı.
Türkiye’de adeta kölelik düzeninde rastlanan ‘ücretli öğretmenlik’ sorunu yaşandığını da hatırlatan Dr. Şevkin, 2004 yılında hayata geçirilen ücretli öğretmenlik kavramının mağduriyetleri de beraberinde getirdiğini, ayda sadece 16 gün çalıştırılabilen ücretli öğretmenlerin maaşının asgari ücretin de altında olduğunu ifade etti.
Tüm öğretmenlerin yaşadığı sorunların araştırılıp çözüm bulunması amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunduğu önergenin iktidar tarafından bugüne kadar kabul edilmediğini belirten Dr. Şevkin, “Taşımalı eğitim sisteminden derhal vazgeçilmeli, kapanan köy okulları yeniden açılmalı, her köye öğretmen ataması yapılmalıdır. Öte yandan maddi olarak zorluklar yaşayan görevdeki öğretmenlerimizin de ekonomik koşulları iyileştirilmelidir” diye konuştu.