Başkan Uludağ, “İstihdama Büyük Katkı Sağlıyoruz”
AOSB’ye “Yeşil OSB” belgesi
CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, Türkiye’de basın özgürlüğünden söz etmenin mümkün olmadığını söyledi
“BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ OLMADAN DEMOKRASİ OLMAZ”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında; gazetecilerin her türlü zorluğa karşın toplumu doğru ve tarafsız bir şekilde bilgilendirerek kamu görevi yaptıklarını dile getirip basın özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi.
DÖRDÜNCÜ GÜÇ
Basının yasama, yürütme ve yargının ardından “dördüncü güç” olarak adlandırıldığını anımsatan Çelebi, “Basın, tarafsız olarak kamuyu doğru bilgilendirme görevini yerine getiren bir güç olduğu için, kamuda bir anlamda denetim mekanizması görevi görmektedir. Ancak ne yazık ki ülkemizde kamu görevi yapan gazetecilerin mesleklerini özgürce yapamadığı, gazetecilik yapanların da ‘terör örgütü üyeliği’ gibi suçlamalarla cezaevlerine konulduğu bir dönemi yaşıyoruz” dedi.
BASIN KURULUŞLARI AYAKTA DURMA MÜCADELESİ VERİYOR
Türkiye’de basın kuruluşlarının ekonomik sorunlar nedeniyle ayakta durma mücadelesi verdiğini, siyasal iktidarların yasalar ve farklı uygulamalarla basını kontrol altına alıp toplumu manipüle etmeye çalıştığını vurgulayan Çelebi, şöyle devam etti:
“Özellikle ekonomik ve siyasal iktidarını kaybetmek istemeyen anlayışların, basın kuruluşlarını ve emekçilerini kendi çıkarlarına hizmet eden yandaşlar haline getirmeye çalışmakta, ruhuna uygun bir şekilde mesleklerini yapmaya çalışan basın kuruluşları ve çalışanları da baskıyla sindirilmeye çalışılmaktadır. Yüzün üstünde gazetenin kapandığı, yüzlerce gazetecinin cezaevinde olduğu ülkemizde bugün basın özgürlüğünden söz etmek ne yazık ki mümkün değildir. Basının tarafsız ve özgür olmadığı bir ülkede demokrasiden de söz etmek mümkün değildir” diye konuştu.
BASIN EMEKÇİLERİ YAŞAM MÜCADELESİ VERİYOR
Basın kuruluşlarının vergi yükü, yasal yükümlülükler ve hayata geçirilen farklı uygulamalar nedeniyle büyük ekonomik zorluklar yaşadığını dile getiren Çelebi, basın çalışanlarının önemli bir bölümünün açlık sınırındaki ücretlerle idealist bir şekilde kamu görevini yerine getirmeye çalıştığını kaydetti. Çelebi, “Çok düşük ücretlerle mesleklerini yapmaya çalışan basın emekçileri yaşam mücadelesi verirken, büyük bir bölümü de ne yazık ki bugün iş bulamadığı için mesleğini yapamıyor” şeklinde konuştu.
BASIN EMEKÇİLERİ ‘10 OCAK’I BAYRAM OLARAK KUTLAYAMIYOR
Basın emekçilerine önemli kazanımlar sağlayan 212 sayılı yasanın 10 Ocak 1961 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini ve bu nedenle 10 Ocak’ın “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kutlandığını aktaran Çelebi, şunları kaydetti:
“Basın özgürlüğünün ortadan kaldırılması, basın kuruluşlarının ve emekçilerinin ekonomik sorunlar nedeniyle yaşam mücadelesi vermesi, yazdıkları yazılar, yorumları, çizdikleri karikatürlerden dolayı gazetecilerin cezaevlerine konulması ve 212 sayılı yasayla kavuştukları hakların ellerinden alınması nedeniyle bugün basın çalışanları 10 Ocak’ı bayram olarak kutlayamamaktadır. Gazetecilerin daha özgür ve onurlu çalışabilmeleri için sendikalaşma zorunlu hale getirilmeli, ellerinden alınan haklar iade edilmeli, özellikle yerel basın kuruluşları maddi açıdan desteklenmelidir. Gazetecilik yaptıkları için cezaevine konulan tüm gazetecilerin serbest kalması, basın özgürlüğünün gerçek anlamda sağlanması, basın emekçilerinin mesleklerini özgürce yapabilmesi ve kimseye muhtaç olmadan yaşamlarını sürdürebilecek ücretlerle görevlerini yapabilmeleri dileğiyle 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü CHP Adana İl Örgütü adına kutluyorum” şeklinde konuştu.