SAĞLIK-SEN DÖNER SERMAYE HAKSIZLIĞINA DUR DEDİ
Adana’da bir kamu hastanesinde, servis hemşiresine 27 lira, riskli alanda çalışan ve kuruma en önce girenler arasında yer alan hemşireye 2000 lira alması gerekirken, 393 lira döner sermaye payı ödendi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu, dağıtılabilir döner sermaye tutar ve oranının artırılması ve döner sermaye katsayısının acilen yeniden belirlenmesi gerektiğini belirterek, döner sermaye bütçesinden maaş alanların genel bütçeye geçirilmesinin sağlanmasını istedi. Nennioğlu, “Acil önlem alınmazsa; bundan sonra hekimler dahil tüm sağlık çalışanları sadece sabit ek ödemeye mahkum kalacak ve sistem tamamen çökecektir” uyarısında bulundu.
HERKESİN YARDIMINA KOŞUYORUZ ANCAK
Sağlık-Sen Adana Şubesi’nce hekim dışı sağlık çalışanlarının döner sermaye sorunlarına dikkat çekmek için dün aynı gün içinde 11 sağlık kurumu önünde açıklama yapıldı. Sağlık- Sen Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu, sendikanın yönetim kurulu üyeleri ile birlikte dün ilk açıklamayı saat 08.00'de Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde gerçekleştirdi. “Dostlar bizi alışverişte görsün” açıklaması yapmadıklarına işaret eden Nennioğlu, “Sağlık hizmetleri verirken özel hayatımızdan ve sağlığımızdan ödün veriyoruz. Evde kendi hasta eşimizi, annemizi, çocuğumuzu bırakıp başkalarının eşine, çocuğuna, annesine, babasına bakmak için gece-gündüz demeden insani olmayan 24 saat gibi çalışma koşulları altında hastaneye koşuyoruz” dedi.
VERİLEN PARA YAMADAN ÖTEYE GİTMİYOR
Kamuda çalışan memurlar arasında en düşük maaşı aldıklarına dikkat çeken Nennioğlu, “İdarenin yaptığı ek ödeme yada performans gibi uygulamalar bu gerçeği değiştirmiyor, bunlar yamadan öteye gitmiyor. Çünkü ek ödeme ve performans gelir olarak görülüp vergisi kesilmekte ancak emekli keseneğine gelir olarak kaydedilmemektedir. Bu da emeklilik yıllarında bizlere yine en düşük ikramiye ve en düşük emekli maaşı olarak dönmektedir. Hükümetten acil olarak çözüm üretmesini bekliyoruz. Dünyanın en fedakar işini icra eden sağlık çalışanlarına haklarının verilmesini istiyoruz” diye konuştu.
2000 LİRA YERİNE 393 LİRA ALDI!
Acil önlem alınmazsa hekimler dahil tüm sağlık çalışanlarının sadece sabit ek ödemeye mahkum kalacağını ve sistemin tamamen çökeceğini ileri süren Bekir Nennioğlu, her hastanede sağlık çalışanlarına ödenen döner sermaye miktarlarını da kamuoyuna açıkladı. Nennioğlu, Çukurova Devlet Hastanesi’nde dağıtılacak döner sermaye oranın yüzde 46 olmasını talep ettiklerini ancak komisyonun bu oranı yüzde 42.8 olarak belirlediğini hatırlatarak, şunarı kaydetti: “Genel idare çalışanları, Hizmetliler ve Teknisyenler sabit üstü hiç ek ödeme alamazken, serviste çalışan bir hemşire 27 lira, riskli ve özellikli birimde çalışan 1. derecenin 4. kademesinde maaş alan bir hemşire en az 2000 lira alması gerekirsen sadece 393 lira almıştır. Hekimler ise giderek azalan bir döner sermaye almaktadırlar.”
ACİL ALINMASI GEREKENLERİ ANLATTI
Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu, Döner Sermaye ek ödemesiyle ilgili acil alınması gerekenleri şöyle sıraladı:
• Dağıtılabilir döner sermaye tutarları ve oranları artırılmalı, döner sermaye katsayıları acilen adil bir şekilde yeniden belirlenmelidir.
• Döner sermaye bütçesinden maaş alanların genel bütçeye geçirilmesi sağlanmalıdır.
• Diğer kamu kurumlarında olduğu gibi sabit ek ödemelerin genel bütçeden ödenmesi ve gelir vergisinden muaf tutulması gerekmektedir (Sadece Sağlık Bakanlığı çalışanları sabit ek ödemeyi döner sermayeden alıyor ve vergi matrahına dahil ediliyor).
• Nöbet, fazla mesai yolluk gibi giderlerin genel bütçeden ödenmesi sağlanmalıdır.
• Tasarruf etmek adına çalışanların nöbet ücretlerini ödememek için fazla mesailer izine dönüştürüp zaten eksik personel ile çalışan servislerde iş yükü daha da artmaktadır. Tasarruf çalışanların üzerinden yapılmamalıdır.
• Hazine hissesi, Sağlık Bakanlığı merkez payı ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Payı vergilerinin kaldırılması sağlanmalıdır.
• 13 yıldır artmayan Sağlık Uygulama Tebliği fiyatlarının artırılması gerekmektedir.
• Hastanelerin borçları sağlık çalışanlarına yansıtılmamalıdır.
Sağlık-Sen Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu ve yönetim kurulu üyeleri ile sağlık çalışanları açıklamayı Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi, Çukurova Devlet Hastanesi, Fatma Kemal Timuçin ADSH, Seyhan Devlet Hastanesi. Şehir Hastanesi, Yüreğir Devlet Hastanesi, İl Sağlık Müdürlüğü, Yüreğir ADSH, Ceyhan Devlet Hastanesi, Kozan Devlet Hastanesi, İmamoğlu Devlet Hastanesi’nde gerçekleştirdi. |