Soner Çetin’den Asfalt Denetimi
DEMİRDAĞ,OTOBÜS SEFERLERİ İLE İLGİLİ BİR ÇOK YERDE SIKINTI VAR
E-B-A
Pandemi dönemi hayatın her alanında eski düzeni bir şekilde devam ettirmek için yenilikler getirdi herkese. Toplumca yeni normale alışmaya çalışırken hep göz ardı ettiğimiz bir konu var.’Eğitim…’Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Eğitim Bilişim Ağı,kısaca EBA, herkesin hakkında bir şeyler duyduğu,daha çok şikayet,yeni bir sistem.
Mustafa Kemal Atatürk’ün; ‘ Cumhurbaşkanı olmasaydım, Milli Eğitim Bakanı olurdum’ dediği ülkemizde eğitime ne kadar özen gösteriliyor? Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.Sözü ne kadar önemseniyor sizce?
16 Mart tarihinden beri okullar kapalı. Öğrenciler okula gidemediğinden, 23 Mart tarihinden beri dersler internet üzerinden yapılıyor. Bu konu hakkında aylardır bir yazı yazmak istiyorum. O kadar çok şikayet var, hem öğrenci hem öğretmen hem de veliler tarafından size anlatamam. Eminim herkesin çevresinde bir eba mağduru vardır. Tabi ki olağanüstü bir durum söz konusu olduğundan şahane şeyler beklemek bizim ülkemizde ve bizim sistemlerimizde pek mümkün değil. Zaten yüz yüze eğitimde bile istenen verim alınamazken, bunu internet üzerinden almayı beklemek yanlış olur. Bakın benim çevremden duyduğum şeylerden bazıları şu şekilde :
‘Gecenin saat 22.00 saatinde ders anlatmak zorunda olan öğretmenler, ‘’sınıfta olmadığı için odaklanamıyorum diyen, dersin ortasında ben acıktım’’ deyip yemek yiyen öğrenciler, evinde internet olmadığından çocuğunun eğitim hayatını mahvettiğini düşünen veliler. Sistem neresinden tutsanız elinizde kalıyor.
Dersler sınıfta olmadığından özellikle küçük sınıflardaki öğrenciler için verimli olmuyor. Öğretmenin çocuğun yakınında olması, çocuklarla bire bir ilgilenmesi, okuma çağındaki çocuklar İçin büyük önem arz ediyor. Eba ile öğretim tam verimli sağlansa dahi bu işin eğitim kısmı maalesef eksik kalıyor. Okul,sadece çarpma,toplama,Türkçe,edebiyat,okuma,yazma,coğrafya,tarih öğrenilen kurum değildir. Okul,insanı hayata hazırlayan ve hayata karıştıran yerdir. Yuvadır,ikinci evdir. Okuldan uzak kalan öğrenciler bilgiyi alsa dahi ileriki dönemlerde sosyal hayata uyum konusunda büyük sıkıntılar yaşayacaktır. Tabi bunlar internete erişebilenlerin ve elinde yeterli ekipman bulunanların sıkıntısı. Bir de ders dinleyebilmek için saatlerce yol yürüyen öğrenciler var. Evde en az üç kardeş olup tek telefondan ders dinlemeye çalışan, internet kotası yetmediğinden dersinden geri kalan, televizyon dışında evinde elektronik cihazı bulunmayanlar var. Televizyonda Ebat v izleyen varsa ya da bir göz atan varsa şu konuda bana hak verecektir; Orada ders anlatan hocaların işi çok zor. Özellikle dersi ilgi çekici hale getirip,dikkat dağıtıcı detaylar yerine dikkat toplayıcı şekilde anlatması gerekiyor. Öğretmen seçiminde biraz daha özen gösterilmeli.
En kötüsü de geçen gün sistemde yaşanan yoğunluk sebebiyle Sayın Milli Eğitim Bakanı’nın yaptığı talihsiz açıklamalar: ‘ talebin yoğun olmasını gösteriyor bu bize’ dedi. Bir ülkenin Milli Eğitim Bakanı, eğitim bilişim Ağı’na erişemeyen milyonlarca öğrencinin kaybını bu cümlelerle dile getirdi. Gerisini siz düşünün! Eğitim Bütünlemeyle Alınamaz maalesef! Telafisi yoktur…